به گزارش خبرنگار تابناک کردستان، با وجود تحویل محصول گندم به دولت، گندمکاران بعد از چهار ماه هنوز طلب خود را نگرفتهاند، وضعیتی که باعث گلهمندی کشاورزان شده و مسئولان نیز برای مزد دسترنجشان همچنان امروز و فردا کرده و وعدههای متفاوت میدهند!
بر اساس وعدههای استاندار سابق و مسئولان استانی قرار بود که تا پایان شهریورماه مطالبات گندمکاران کردستانی پرداخت شود اما نه تنها محقق نشد بلکه وعدهها تمدید و به هفته آخر و یا پایان مهرماه موکول شد؛ موضوعی که شمار زیادی از کشاورزان در گفتوگو با خبرنگار تابناک آن را رد کرده و میگویند علیرغم وعدههایی که روی آن برنامهریزی کرده بودیم یکم آبان هم شد و پولمان واریز نشد.
ماجرا از این قرار است در فصل زراعی جاری 12 میلیون تن گندم از سوی دولت از کشاورزان خریداری و مقرر شد که دولت 220 هزار میلیارد تومان بابت آن بپردازد. تا نیمه مهرماه حدود 170 هزار میلیارد تومان از این رقم پرداخته شده اما حدود 50همت (50 هزار میلیارد تومان) باقی ماند. 17 مهرماه بود که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی پارلمان اعلام کرد: برای پرداخت مطالبات گندمکاران با دولت به توافق رسیدهایم.
حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت چهاردهم نیز 18 مهرماه درباره سرانجام پرداخت این 50همت معوقات گفت: پرداخت این عدد نیاز به اجازه قانونی دارد و باید اجازه سران قوا برای این کار گرفته شود. شامگاه همانروز شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مصوب کرد برای تأمین منابع بهمنظور پرداخت وجوه خرید تضمینی گندم در سقف قانون بودجه عمومی 50 همت اوراق مشارکت منتشر و منابع تأمینشده صرفاً برای پرداخت مطالبات گندمکاران صرف شود.
محسن بیگلری، رئیس مجمع نمایندگان کردستان در مجلس شورای اسلامی در اینباره در گفتوگو با خبرنگار تابناک، علت تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران را تولید بیش از میزان برنامهریزی شده عنوان کرد و افزود: پولی که برای خرید تضمینی گندم در کشور در نظر گرفته شده بود، کمتر از میزان تولید بود. تصور بر این بود که 150 هزار میلیارد تومان گندم تولید میشود اما بسیار بیشتر از این رقم بود.
وی با بیان اینکه بنده به خاطر تأخیر در پرداخت پول گندمکاران به رئیس جمهور، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور دادم، گفت: مردم کردستان چه گناهی کردهاند که در مناطق سردسیر زندگی میکنند، چرا باید مطالبات گندمکاران مناطق گرمسیر پرداخت شود اما هنوز غرب کشور از جمله کردستان هنوز 50 درصد آن پرداخت شده است.
نماینده مردم شهرستانهای سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بر اساس پیام رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور "یکشنبه هفته گذشته تخصیص صادر شده و در اختیاز وزارت جهاد کشاورزی است"، عنوان کرد: این تخصیص اعتبار به صورت اوراق بوده و باید نقد شود که روز گذشته نیز از بانک مرکزی پیگیری کردم و قرار است به زودی این مشکل برطرف شود. هفته گذشته بنده به خاطر این وعده، مصاحبه پرداخت مطالبات گندمکاران را رسانهای کردم و تصورم این بود که تا هفته پایان مهرماه پرداخت میشود.
بیگلری تصریح کرد: بنده به جای دولتمردان از کشاورزان کردستانی عذرخواهی کرده و همچنان پیگیر مطالبات آنان هستم تا هر چه سریعتر پولشان واریز شود.
این اظهارات در حالیست که اکنون برای چندمین بار وعدههای تکراری پرداخت پول گندمکاران از سوی مسئولان تمدید شده و بر اساس اعلام روابطعمومی سازمان مدیریت و برنامهریزی مقرر شده که تا پایان این هفته مطالبات معوقه گندمکاران پرداخت شود.
به گزارش تابناک؛ در حال حاضر یک میلیون و 171 هزار و 473 تن گندم به ارزش بیش از 207 میلیارد ریال از کشاورزان استان کردستان خریداری شده که تا کنون 57 درصد بهای آن به کشاورزان پرداخت شده است. تا کنون 57 درصد پول گندم کشاورزان معادل 118 هزار میلیارد ریال پرداخت شده و 43 درصد دیگر یعنی 89 هزار میلیارد ریال دیگر باقی مانده است، سوالی که اینجا مطرح است وقتی دولت ادعای خرید تضمینی گندم از کشاورزان را دارد و این قشر زحمتکش نیز علیرغم درخواستهای دلالان و قیمت بیشتر از نرخ در نظر گرفته شده، پاسخ رد به آنان داده و به مراکز خرید و تعاونیهای دولت اعتماد میکنند آیا سزاوار است که پول دسترنج و زحمت آنان به صورت اوراق تخصیص داده شود؟! مگر گندمکاران نیز پیمانکار هستند که بعد از ماهها بلاتکلیفی و چشمانتظاری، اکنون نیز باید منتظر نقد شدن اوراق باشند.
با گذشت چندین ماه از تحویل گندم به دولت اما هنوز کل مطالبه گندمکاران استان کردستان پرداخت نشده است، وضعیتی که مسئولان استانی سکوت کرده و نظارهگر شدهاند و عرق شرم بر پیشانی آنان مینشاند. پیگیریهای خبرنگار تا زمان پرداخت وجوه و همچنین تسویه کامل مطالبات گندمکاران ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/س